67.150 euro voor 8 onroerend erfgoedprojecten

1 December 2018

67.150 euro voor 8 onroerend erfgoedprojecten

 

De provincie Vlaams-Brabant geeft 67.150 euro aan 8 erfgoedprojecten in Grimbergen, Leuven, Heverlee, Dilbeek en Halle.  Deze subsidie gaat naar projecten die onroerend erfgoed onderzoeken, registreren of ontsluiten naar het publiek.

‘Met deze subsidie willen wij Vlaams-Brabantse onroerend erfgoedprojecten ondersteunen en stimuleren.  Zij zijn een tastbaar bewijs dat erfgoed leeft in onze provincie’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Overzicht van de 8 projecten:

• Regionaal Landschap Dijleland huldigde de gerestaureerde ijskelder Arenberg (Leuven) in en organiseert in 2018 en 2019 hierover evenementen.
 De subsidie hiervoor bedraagt 12.500 euro.
 
• Gust Boschmans werkgroep (Leuven) organiseert onder de titel ‘Pa Leo & Nea’ workshops over lokaal archeologisch en bouwkundig erfgoed die leerlingen en rusthuisbewoners dichter bij elkaar brengen.
 Hiervoor ontvangt de werkgroep 2.565 euro.
  
• Cultureel Erfgoed Annunciaten Heverlee start met het participatief ontsluitingsproject ‘Playground Circles’.
Het beschermde, maar bedreigde, erfgoed van speelplaats met cirkel van lindebomen verdient een verantwoord erfgoedbeheer in de toekomst.
 Voor dit traject kende de provincie 12.500 euro toe.
 
• Museum voor Oudere Technieken (MOT) uit Grimbergen kreeg twee projectsubsidies.
 Een documentaire en demonstratie ‘Pompboren’ over de vervaardiging van een houten waterpomp krijgt een subsidie van 2.393,30 euro.
 De documentaire ‘Bouw zelf je bakoven’ ontvangt 3.192,33 euro.
 
• De gemeente Dilbeek viert in 2019 het Bruegeljaar met een openluchttentoonstelling die het Pajotse landschap onderzoekt.
‘De Blik van Bruegel’ ontvangt 12.500 euro.
 
• nMet het project ‘Panden in de kijker’ wil de stad Leuven de impact van de Eerste Wereldoorlog en de wederopbouw in de stad onder de aandacht brengen. Dat gebeurt met graffiti en andere vormen van communicatie op de gevels van de panden.
 Dit project ontvangt een subsidie van 12.500 euro.
 
• Den Ast (Halle) bracht de bouwgeschiedenis van Villa Servais, gebouwd door de bekende cellist François Servais, in kaart via documenten en mondelinge getuigenissen.
 Hieraan worden evenementen gekoppeld.
 De organisator ontving voor dit project 9.000 euro.

Tweets

Laatste foto's