Meer aanmeldingen voor lessen Nederlands

10 October 2013

Meer aanmeldingen voor lessen Nederlands

 

8% meer aanmeldingen voor taallessen Nederlands in de Vlaamse Rand. Dat is het resultaat van de campagne die de provincie Vlaams-Brabant, het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant en de vzw de Rand voerden.

‘De campagne ‘Nederlands leren, simple comme bonjour- Nederlands leren, a piece of cake’ spoorde anderstaligen aan om Nederlands te leren en verwees hen daarvoor door naar een geschikte taalcursus. Dit gebeurde via de bekendmaking van de website van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant en het gratis telefoonnummer 0800 123 00', zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Inwoners van de Vlaamse Rand konden een flyer met info over cursussen Nederlands in hun brievenbus vinden. Bussen van De Lijn reden rond met het campagnebeeld. Datzelfde beeld was ook te zien op broodzakken en winkelzakjes.

Het Huis van het Nederlands organiseerde in augustus en september 25 extra infomomenten in Asse, Dilbeek, Drogenbos, Herne, Hoeilaart (2x), Kortenberg, Kraainem (2x), Lennik, Landen, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Lot, Overijse, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Wemmel (2x), Wezembeek-Oppem (2x), Zaventem.
Op 16 van deze momenten was de opkomst hoger dan vorig jaar. Op de infomomenten in Dilbeek, Hoeilaart, Kortenberg, Liedekerke, Ternat en Wemmel kwamen telkens meer dan 30 kandidaat-cursisten zich informeren en/of inschrijven.

‘Ook op onze wekelijkse permanenties blijven veel anderstaligen langskomen die graag Nederlands willen leren. Sinds april vorig jaar zijn we gestart met een aantal nieuwe momenten: donderdagavond in Zaventem, dinsdagvoormiddag in Zellik en maandelijks op afspraak in Asse. Deze nieuwe permanenties worden druk bezocht. Ook in regio Tienen stijgen de aanmeldingen bij het Huis voor informatie over cursussen Nederlands’, zegt Manu Louage, coördinator van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant.

Tot en met augustus meldden 8% meer kandidaat-cursisten zich aan bij het Vlaams-Brabantse Huis van het Nederlands. Dit wil zeggen dat we in 2013 zeer waarschijnlijk voor het eerst meer dan 10.000 aanmeldingen zullen hebben.

‘De campagne werpt dus duidelijk zijn vruchten af’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Deze campagne past in ons beleid voor het Vlaams karakter van de provincie Vlaams-Brabant. Het uitgangspunt is dat Vlaams-Brabant integraal deel uitmaakt van Vlaanderen, waar het Nederlands de voertaal is. Mensen aanzetten om de Nederlandse taal te leren is niet enkel belangrijk voor het Nederlandstalig karakter van de Vlaamse Rand, maar heeft ook tal van maatschappelijke gevolgen. Het zorgt ervoor dat anderstaligen kunnen deelnemen aan het Vlaamse gemeenschapsleven, makkelijker in contact kunnen treden met de lokale overheid en hun kansen verhogen op de arbeidsmarkt.

Tweets

Laatste foto's