Meer dan kwart Vlaams-Brabantse leerlingen uit basisonderwijs spreekt thuis geen Nederlands

29 August 2019

Meer dan kwart Vlaams-Brabantse leerlingen uit basisonderwijs spreekt thuis geen Nederlands

 


 

Header image

 

Meer dan kwart Vlaams-Brabantse leerlingen uit basisonderwijs spreekt thuis geen Nederlands

 

Provincies ondersteunen gemeenten met cijfers en analyses

Bijna één op vier leerlingen in het lager onderwijs in Vlaams-Brabant spreekt thuis geen Nederlands. En in de kleuterschool zijn er dat, met 27,3%, nog meer. Hiermee heeft Vlaams-Brabant de hoogste percentages van alle Vlaamse provincies van leerlingen die niet het Nederlands als thuistaal hebben. Deze cijfers komen uit de databank provincies.incijfers.be. Met het nieuwe schooljaar voor de deur willen de Vlaamse provincies de gemeenten hiermee ondersteunen met een schat aan cijfers en analyses.

Het nieuwe schooljaar 2019-2020 gaat bijna van start. Voor beleidsmensen de ideale periode om eens stil te staan bij de jongeren die de schoolbanken in de gemeenten bevolken. Welke kenmerken hebben ze? En zit daar een evolutie in ten opzichte van vorige jaren? Kan het onderwijsbeleid van de gemeenten daar beter op afgestemd worden? Heel wat gegevens over de leerlingen die in de gemeenten wonen en/of school lopen, kan men terugvinden in de databank https://provincies.incijfers.be
Daarin vinden gemeenten een uitgebreid rapport over onderwijs. Bij het Steunpunt Data & Analyse kunnen ze nog meer gedetailleerde informatie opvragen.

‘Vandaag bezorgden we alle Vlaams-Brabantse gemeenten een cijferfiche over onderwijs’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Data & Analyse en Slimme Regio. ‘Men vindt daarin de evolutie van het aandeel leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt, voor de gemeente en ook per school. In onze diverse provincie is dit aandeel de afgelopen jaren bijna overal toegenomen. Momenteel bedraagt het aandeel leerlingen in het basisonderwijs dat thuis geen Nederlands spreekt rond de 25%. Dit is hoger dan in alle andere Vlaamse provincies’.

 

Met deze schat aan relevante data  willen de provincies de gemeenten ondersteunen. Ze houden de vinger aan de pols op heel wat beleidsdomeinen. Ze verzamelen geschikte indicatoren en brengen evoluties in beeld. Op vraag maken ze ook analyses op maat van gemeenten en andere organisaties, ook op buurt- of wijkniveau. Ze brengen lokale of regionale problematieken of doelgroepen in kaart.

Pendelstromen basisonderwijs AarschotPendelstromen basisonderwijs Aarschot

‘Via dit soort cijferfiches willen we de gemeenten stimuleren om gebruik te maken van het bestaande aanbod. Want een ‘slim’ bestuur voert een datagedreven beleid’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Meer info:

Voorbeelden van gemeentelijke cijferfiches over 'Thuistaal Niet Nederlands' uit Asse, Bertem en Zemst:

TNN_Asse.pdf
272 KB

TNN_Bertem.pdf
236 KB

TNN_Zemst.pdf
258 KB

Link naar de rapporten van alle Vlaamse gemeenten: https://provincies.incijfers.be/Jive/report?id=rapport_onderwijs&openinputs=true

Tom Dehaene
Gedeputeerde at Provincie Vlaams-Brabant

Email
kabinet.dehaene@vlaamsbrabant.be

Mobile
0475 21 03 96

 

Tine De Rijck
Steunpunt Data & Analyse at Provincie Vlaams-Brabant

Email
tine.derijck@vlaamsbrabant.be

Phone
016 26 73 19

 

 

 

 
 

U heeft deze e-mail ontvangen, omdat u een contact van Provincie Vlaams-Brabant bent. Als u deze e-mails niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven.

Tweets

Laatste foto's