Patiowoning Opwijk wint architectuurprijs

14 October 2013

Patiowoning Opwijk wint architectuurprijs

 

De provinciale architectuurprijs 2013 focuste op woningbouw. 44 erg diverse inzendingen werden door de jury onder de loep genomen. De patiowoning van Willem en Tine Van Aelten-Oosterlinck, Singel 45 in Opwijk, kwam als overtuigende winnaar uit de bus. Dit project is met glans een huis ‘buiten categorie’ en is het resultaat van een samenwerking tussen een begaafd ontwerper en een verlicht bouwheer. Zo kreeg het ontwerp tijd, budget en ruimte om te rijpen.

‘We zijn ook blij dat de winnende woning in een dorpskern gelegen is. Zo heeft de prijs meteen een voorbeeldfunctie voor de verdichting van de woonkernen waarvan we voorstander zijn. De woning is ook een pareltje van 'slow architecture' en dat moeten we koesteren in de 'ratrace' en het complexe kluwen van de huidige maatschappij’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur en wonen.

Naar aanleiding van de architectuurprijs werd een publicatie gemaakt die naast het winnende project nog 9 door de jury geselecteerde projecten bespreekt en in beeld brengt. Hiermee wil de provincie inspirerende voorbeelden geven, kritische kanttekeningen bij de huidige architectuurpraktijk formuleren en het debat over kwaliteitsvolle architectuur aanzwengelen.
Auteur van de publicatie is architect en jurylid Edith Wouters. De fotografie werd verzorgd door Lander Loeckx.

 

Tweets

Laatste foto's