108.500 euro voor duurzaam woon-schoolverkeer

2 mei 2017

108.500 euro voor duurzaam woon-schoolverkeer

 

Het Sint-Theresiacollega uit Kapelle-op-den-Bos ontvangt als eerste secundaire school in de provincie Vlaams-Brabant een subsidie voor de aankoop van 23 schoolfietsen. De leerlingen springen voortaan op de fiets voor verplaatsingen tijdens de schooluren en uitstappen in de buurt
Steeds meer secundaire scholen zien de fiets als het ideale vervoer naar buitenschoolse activiteiten. Door de provinciale subsidie kunnen ze speciaal ontworpen, degelijke en onderhoudsvriendelijke fietsen aanschaffen.

‘We organiseren als school verschillende acties over verkeersveiligheid. Leerlingen oefenen hun fietsvaardigheden en leren fietsen in grote groep. Ze maken kennis met de gevaren in het verkeer zoals de dode hoek. Ze krijgen lessen in fietsherstelling. Nu hebben we schoolfietsen aangekocht. Op die manier willen we het gebruik van de fiets tijdens schooluitstappen en andere activiteiten stimuleren’, zegt Ann Daelemans van het Sint-Theresiacollege.

108.500 euro mobiliteitssubsidie voor 28 Vlaams-Brabantse scholen

De provincie Vlaams-Brabant zet al langer in op duurzaam woon-schoolverkeer. Sinds dit schooljaar kunnen ook secundaire scholen een aanvraag indienen. De scholen die meewerken hebben het hele schooljaar verhoogde aandacht voor verkeer en mobiliteit.
‘We willen scholen stimuleren om van stappen en fietsen met de leerlingen een gewoonte te maken. Ze stellen een jaarplan op met het hele jaar door aandacht voor praktische verkeerslessen. Zo doen kinderen en jongeren al vroeg ervaring op in het verkeer, wat hen voorbereid op het moment waarop ze alleen de straat op gaan’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Voor 10 scholen is het de eerste keer dat ze deelnemen aan het Dr. Mobi-project. Sinds de start van het project in 2011 klopten al 160 scholen bij de provincie Vlaams-Brabant aan voor hulp bij de uitwerking van hun mobiliteitsproject.

In totaal krijgen 28 scholen een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant om werk te maken van meer duurzame mobiliteit, goed voor 108.500 euro aan subsidies.
‘Met de subsidie investeren de scholen in materiaal voor de verkeerslessen, fietsen of een uitbreiding van de fietsenstalling. We ondersteunen de scholen bij de uitwerking van het project’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Fiets speciaal ontworpen door sociaal economiebedrijf Velo vzw

De schoolfiets is volledig op maat en behoefte van scholen ontworpen.
‘De fietsen zijn stevig, veilig, gemakkelijk in onderhoud en geschikt voor groot en klein. Met de schoolfietsen van Velo op School (VOS) worden scholen niet alleen mobieler, maar geven ze ook nog een ‘boost’ aan sociale tewerkstelling’, zegt Peter Verstraeten van vzw Velo.

Op vrijdag 28 april fietsten de leerlingen van de tweede graad van het St.-Theresiacollege van Kapelle-op-den-Bos, samen met gedeputeerde Tom Dehaene, hun nieuwe fietsen in.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.