Anderstalige kinderen ontvangen Boekenbende-diploma

13 juni 2018

Anderstalige kinderen ontvangen Boekenbende-diploma

 

Gisteren ontvingen 15 anderstalige kinderen uit Merchtem hun ‘diploma’ tijdens het eindfeest van ‘Boekenbende’. De afgelopen maanden kregen ze bezoek van een Nederlandstalige vrijwilliger die bij hen thuis kwam voorlezen. Op die manier konden ze op een leuke manier Nederlands leren.

Het project ‘Boekenbende’ zet, met steun van de provincie Vlaams-Brabant en de integratiedienst van de gemeente Merchtem, in op verwerving van de Nederlandse taal via voorleesplezier.

De kinderen, tussen de 4 en 9 jaar, die geselecteerd werden voor het project omdat ze anderstalig zijn of nood hebben aan extra taalprikkels, kregen de afgelopen maanden 10 keer een bezoek van een Nederlandstalige vrijwilliger die bij hen thuis kwam voorlezen.
De vrijwilligers en hun ‘voorleeskindjes’ brachten samen ook een bezoek aan de bib en gaan binnenkort naar een Nederlandstalige film.

‘Met dit project willen we inzetten op Nederlandse taalverwerving, maar vooral op voorleesplezier’, zegt Mario Vandervelde, schepen van integratie van Merchtem. ‘Je merkt aan de enthousiaste reacties dat de voorleesbezoekjes aanstekelijk zijn’.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project via begeleiding, een draaiboek, vorming voor de vrijwilligers en een financiële ondersteuning. De integratiedienst van Merchtem stond in voor de lokale organisatie van het project en het contact met de vrijwilligers en de deelnemende gezinnen.

‘We geloven in de kracht van dit laagdrempelige concept’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het Vlaams karakter. ‘Het is een nuttige aanvulling op de inspanning die binnen de schoolmuren wordt geleverd’.

Het voorbije schooljaar ondersteunde de provincie Vlaams-Brabant het ‘Boekenbende’-project dan ook  in 5 andere gemeenten, namelijk Machelen, Zemst, Wemmel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw.

Ook volgend schooljaar biedt de provincie nog ondersteuning voor gemeenten die met het project willen starten, maar dan onder de gezamenlijke naam ‘Boekenstoet’.
De gemeenten  Vilvoorde, Kampenhout, Ternat, Diest en Tienen lieten alvast weten volgend jaar van start te willen gaan met het voorleesproject.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.