328.504 euro voor automatisering uitleensysteem bibliotheken

12 mei 2017

328.504 euro voor automatisering uitleensysteem bibliotheken

 

Zelfuitleensysteem voor bibliotheken
 
De bibliotheken maken gebruik van het zelfuitleensysteem RFID dat werkt op basis van radiogolven. In de bibliotheekmaterialen wordt een unieke chip aangebracht die alle info over het werk draagt en met scanners kan worden uitgelezen. Dankzij de chip zijn alle bibliotheekmaterialen meteen ook beveiligd tegen diefstal. Door deze innovatie kunnen de bibliotheekbezoekers zelf materialen inleveren, uitlenen en verlengen via de zelfuitleenbalie. Ook leengeld of boetes kan men direct betalen via een geïntegreerd betaalsysteem.
 
‘We willen de Vlaams-Brabantse bibliotheken stimuleren om over te stappen naar dit systeem omdat het de efficiëntie bevordert. Bibliotheekpersoneel verliest minder tijd aan repetitief werk en kan zich meer wijden aan het ondersteunen van bezoekers en andere inhoudelijke taken. We geven een subsidie van 328.504 euro aan de 16 bibliotheken die van deze technologie gebruik zullen maken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘Dankzij de provinciale ondersteuning kunnen ook kleinere bibliotheken de overstap maken naar zelfuitleen. Of de Vlaamse overheid vanaf volgend jaar de lokale bibliotheken op dezelfde manier zal ondersteunen is nog onduidelijk.’
 
42 bibliotheken stappen mee in ambitieus traject
 
Sinds 2009 steunt de provincie Vlaams-Brabant bibliotheken die het inleveren, uitlenen en verlengen van materialen automatiseren via een zelfuitleensysteem. En sinds 2015 kunnen gemeenten voor de aankoop van dit systeem ook beroep doen op een samenaankoopovereenkomst van VERA.
Waar in 2015 de bibliotheken van Dilbeek, Wemmel, Zaventem, Keerbergen, Halle, Meise, Gooik en Sint-Pieters-Leeuw gebruik maakten van deze samenaankoop volgen dit jaar nog eens 16 bibliotheken dit voorbeeld: Bekkevoort, Bertem, Galmaarden, Grimbergen, Herne, Holsbeek, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Machelen, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Tienen, Zemst en Zoutleeuw.
Vanaf  2018 zullen er uiteindelijk 42 Vlaams-Brabantse bibliotheken met zelfbediening werken.

 

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.