Oude Brouwerij Keyser Carel is 1000ste lid Monumentenwacht

30 juni 2016

Oude Brouwerij Keyser Carel is 1000ste lid Monumentenwacht

 

Met het hernieuwde lidmaatschap dat is afgesloten voor het Herenhuis ‘Oude Brouwerij Keyser Carel’, Lei 15 in Leuven bereikt Monumentenwacht de kaap van 1.000 lidmaatschappen. De eigenaars van dit beschermde pand besloten na een onderbreking van 3 jaar terug beroep te doen op de monumentenwachters die de bouwfysische toestand sinds 1999 opvolgden.

‘Monumentenwacht is vooral bekend van hun inspecties met touwtechnieken van moeilijk toegankelijke gebouwen en torenspitsen, maar ook eigenaars van privéwoningen kunnen beroep doen op hun expertise en objectief advies’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

1.649 gebouwen van 670 eigenaars in beheer van Monumentenwacht

In de gehele provincie Vlaams-Brabant monitoren de wachters ondertussen de toestand van 1649 waardevolle, beschermde en niet-beschermde eigendommen van om en bij de 670 eigenaars.13% hiervan zijn openbare besturen, 33% zijn kerkfabrieken, maar meer dan de helft zijn privéeigenaars. 47% van de gebouwen die zijn aangesloten hebben een bescherming als monument.

 

In Leuven bijvoorbeeld waren er einde 2015 op een totaal aantal van 162 beschermde monumenten niet minder dan 101 die regelmatig beroep doen op Monumentenwacht. De gebouwen in eigendom van de stad Leuven en KU Leuven, die is aangesloten met een 180-tal gebouwen, hebben hierin het grootste aandeel.  

Gespecialiseerde wachters belangrijke schakel voor behoud erfgoed

‘Monumentenwacht is uitgegroeid tot een belangrijke poot van ons preventieve onroerend erfgoedbeleid’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘De groep van monumentenwachters bestaat ondertussen uit 8 bouwkundige wachters en 2 interieurwachters. Elke bouwkundige wachter heeft zijn eigen werkgebied en kan op die manier de toestand van een gebouw goed opvolgen’.

De sterkte van de wachters ligt vooral in hun doorgedreven ervaring met historisch waardevolle gebouwen. Ze kennen de zwakke punten en de specifieke materialen en technieken, kunnen schade en oorzaak goed verbinden en geven adviezen voor instandhouding en tijdig onderhoud.

Tijdens de inspecties voeren de monumentenwachters ook noodherstellingen en conserverende ingrepen uit om verdere schade te voorkomen.

Algemeen worden de gebouwen met een frequentie van 5 jaar opgevolgd, maar de eigenaars kunnen voor het beheer permanent advies vragen aan hun monumentenwachter 

‘Inzetten op regelmatige  controles  en onderhoud betekent op termijn een besparing, want hiermee worden duurdere ingrepen die vaak gepaard gaan met verlies van origineel materiaal vermeden’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/monumentenwacht

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.