Vlaams-Brabant helpt Europa aantal fietsers verdubbelen

20 oktober 2016

Vlaams-Brabant helpt Europa aantal fietsers verdubbelen

 

CHIPS (Cycle Highways Innovation for smarter People Transport and Spatial Planning – fietssnelwegen voor slimmer personenvervoer en ruimtelijke ordening) wordt vandaag in Brussel, met de steun van het Slovaakse voorzitterschap van de Europese Unie gelanceerd. De provincie Vlaams-Brabant, die het project coördineert, en partners uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, gaan ervan uit dat  de uitbouw van snelle fietsverbindingen in heel Europa veel meer pendelaars op de fiets kan krijgen.

Volgens de Europese Fietsersfederatie (ECF), één van de partners in het CHIPS-project, kan, mits het volgen van een juiste strategie, het aantal fietsers in de Europese Unie verdubbelen. Snelle en comfortabele fietssnelwegen, die de ruggengraat moeten vormen van het toekomstige fietsnetwerk, zijn daarin cruciaal.
Het CHIPS-project legt de Europese ervaringen met snelle fietsverbindingen samen en stimuleert innovatie en een gezamenlijke aanpak. De samenwerking vergroot ook het draagvlak voor een fietsvriendelijke beleid. 

‘We hebben, samen met alle andere provincies, reeds een uniforme bewegwijzering voor fietssnelwegen in Vlaanderen ontwikkeld’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Nu gaan we onze aanpak verder ontwikkelen met onze buurlanden om van fietssnelwegen een echt Europees succesverhaal te maken’.

Op de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel worden, in het kader van het CHIPS-project, tussen 2016 en 2018 innovatieve maatregelen genomen om de route aangenamer en meer gebruiksvriendelijk te maken. Zo wordt de hele route uitgerust met het logo en routebegeleidingshulpmiddelen, rustpunten, infopunten en signalisatie. Er komen ook campagnes die de fietssnelweg een sterk imago geven en automobilisten moeten verleiden voor de fiets te kiezen.
De provincie Vlaams-Brabant werkt voor het CHIPS-project samen met Leuven, Herent, Kortenberg, Zaventem en Machelen, met Flanders Bike Valley, met de provincie Antwerpen en met mobiliteitspartners als  De Lijn, Brussel Mobiliteit, Ruimte Vlaanderen en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Fietsberaad Vlaanderen en  Mobiel 21.
De internationale partners van CHIPS zijn de provincie Gelderland (Nederland), de Duitse regio’s Ruhr, Frankfurt en Rhein-Neckar, de Britse fietspromotor Sustrans, de Nederlandse hogeschool NHTV en de Europese Fietsersfederatie (ECF).

Het CHIPS-project wordt voor een deel gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg Noordwest-Europa. Dat programma steunt transnationale samenwerking om de regio Noordwest-Europa economisch te versterken en  innovatie, duurzaamheid en cohesie in de hand te werken.
Het totale projectbudget van CHIPS bedraagt 4,51 miljoen euro.  De provincie Vlaams-Brabant investeert in dit kader 185.000 euro in de verbetering van de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. 

Meer info: www.cyclehighways.eu

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.